Bill Connors 

Bill Connors

Gitarzysta  jazzowy, urodził się w Los Angeles, Kalifornia w 1949 roku. Grę na tym instrumencie rozpoczął dość późno, bo w wieku 14 lat. Na początku swojego samokształcenia był  pod  dużym wpływem rocka i bluesa. Po kilku latach nauki i po tym jak usłyszał grę takich muzyków jak: Bill Evans , Jim Hall, Wes Montgomery, Scott Lafaro, Miles Davis, wiedział już w jakim kierunku chce podążać. Chciał grać na gitarze elektrycznej w wyrafinowanym kontekście, jak pionier fusion i pianista Chicka Corea.

W 1972 roku w San Francisco dołączyć do grupy The Fourth Way (amerykański jazz kwartet  w składzie Eddie Marshall, Mike Nock, Michaela White’a i Ron McClure).

W San Francisco grał też z wieloma muzykami najwyższego lotu, w tym Cronkhite, basista Steve Swallow i pianista Art Lande .

Udało mu się również spełnić swoje marzenie i zagrać w grupie Chicka Corei, Return to Forever na płycie Hymn of the Seventh Galaxy (1973).

Return

 

Po tym okresie Connors zaczął nagrywać swoje płyty, uczestniczyli w nich między innymi:

 

Bill Connors         na gitarze

Steve Kahn          na gitarze

Tom Kennedy      na basie

Dave Weckl         na perkusji, później Kim Plainfield

 

Dyskografia artysty

  • Theme to the Gaurdian (ECM, 1974)
  • Of Mist and Melting (ECM, 1977)
  • Swimming with a Hole In My Body (ECM, 1979)
  • Step It (1984)
  • Double Up (1986)
  • Assembler (1987)
  • Return (2005)

Warto także wspomnieć że Connors brał udział na płycie norweskiego saksofonisty, polskiego pochodzenia, Jana Grabarka, ,,Places” z 1977 roku.

Polecam bardzo zapoznać się z twórczością tego artysty.

Kilka przykładów.

 

 

 

 

 

Advertisements